DURATA DE UTILIZARE A ANVELOPELOR
  • 3933
  • 0

DURATA DE UTILIZARE A ANVELOPELOR

            Durata de utilizare a anvelopelor variaza foarte mult si este greu de preconizat, anvelopele fiind compuse din diferite tipuri de materiale si amestecuri de cauciuc ale caror proprietati se modifica in timp, modificarile depinzand de mai multi factori:

-conditii climatice, conditii de utilizare(sarcina, viteza, presiune, intretinere, starea carosabilului, stilul de conducere) la care sunt supuse anvelopele pe durata folosirii.
-adancimea profilului anvelopei trebuie verificata in mod regulat, cand anvelopa atinge indicatorul de uzura, aceasta trebuie inlocuita deoarece pe carosabilul umed creste riscul de derapaj .

            Un factor important in durata de viata a anvelopelor il constituie rularea cu presiunea recomandata de producatorul autovehiculului si verificarea periodica si inlocuirea dupa caz a elementelor ce compun suspensia autovehiculului. De asemenea reglajul corect al geometriei rotilor autovehiculului prelungeste durata de functionare a anvelopelor .

            O anvelopa se poate deteriora fara ca soferul sa-si dea seama de acest lucru in diferite situatii: atingerea accidentala a unei borduri, trecerea peste linii de tramvai, urcarea peste borduri, contactul cu o groapa etc. 

            Daca trebuie sa treceti peste o bordura apropiati-va incet de aceasta si cu roata perpendicular urcati la fel de incet.

            Viteza excesiva sau suprasarcina solicita anvelopele conducand la deteriorarea acestora.
            Evitati sa urcati sau sa loviti marginile bordurilor sau alte corpuri care prezinta proeminente. 
            Evitati oprirea autovehiculului pe suprafete acoperite cu ulei, vaselina, motorina, sau alte substante chimice.