PIESELE OE, OEM și AFTERMARKET

Fie că s-a confruntat cu o defecțiune sau că a dorit să aducă o îmbunătățire autovehiculului său, orice proprietar de mașină a fost nevoit, măcar o dată, să achiziționeze o piesă auto. Cu toate că este perfect normal să schimbi anumite piese la mașina ta, este important să cunoști proveniența acestora, pentru a te asigura că alegi soluții durabile, care vor justifica pe deplin investiția făcută.

Un mod foarte bun prin care poți clasifica piesele de mașină, astfel încât să te asiguri că obții cele mai bune rezultate, este în funcție de proveniența lor și de producătorul care le-a conceput. În documentele de proveniență ale oricărei piese vei putea întâlni, printre altele, un indicator de tipul OE, OEM sau AM, folosit pentru a arăta tipul de producător care a realizat respectiva piesă. 

În cele ce urmează, îți vom explica semnificația acestor indicatori și îți vom prezenta particularitățile fiecăruia, astfel încât să poți lua o decizie care să-ți răspundă nevoilor atunci când trebuie să comanzi o piesa de schimb sau când atelierul service la care îți repari mașina îți prezintă aceste opțiuni de piese auto originale. 

Care sunt diferențele dintre PIESELE OE, OEM și AFTERMARKET

După cum spuneam, în funcție de producător, piesele se împart în trei mari categorii: OE, OEM, și AfterMarket. Chiar dacă piesele din toate aceste categorii sunt realizate respectând anumite standarde de calitate, ele prezintă anumite particularități. Haideți să vorbim despre care sunt acestea: 

Piesele OE – Original Equipment

Cunoscute și sub denumirea de piese de prim montaj, piese Genuine sau piese auto originale, acestea sunt elemente folosite de producătorul auto în procesul de asamblare a unui autoturism nou. Aceste piese nu sunt folosite doar la fabricarea propriu-zisă a mașinii, fiind și comercializate pe piață și disponibile persoanelor care își doresc un astfel de element de schimb. 

Piesele pe care se regăsește mențiunea OE sunt fabricate, de regulă, de o firmă subcontractoare desemnată de producătorul auto, care va respecta în totalitate toate standardele de calitate impuse de constructorul respectivului model de mașină. Pe ambalajul pieselor OE sunt inscripționate, întotdeauna, logo-ul companiei care fabrică piesa (de exemplu Bosch) și cel al producătorului auto (de exemplu Ford). De menționat este că producătorul pieselor are un contract de exclusivitate cu constructorul auto pentru fabricarea acestora și că piesele sunt comercializate doar de către producătorul auto. 

Principalul motiv pentru care mulți proprietari auto aleg să cumpere piese OE constă în faptul că acestea sunt cele mai de calitate elemente de schimb disponibile pe piață, durabilitatea lor fiind garantată în mod direct de însuși producătorul auto. Un dezavantaj al acestor tipuri de piese este reprezentat de preț, care este mai mare decât în cazul altor categorii de elemente de schimb. 

piesele OEM

Piesele OEM – Original Equipment Manufacturer 

Categoria OEM desemnează piesele fabricate de producători care pun la dispoziție constructorilor auto piese folosite chiar și pe linia de producție a mașinilor. Diferența față de produsele OE stă în faptul că aceste piese sunt realizate de producători care aveau deja dreptul de a le realiza, sunt comercializate sub brandul producătorului piesei, nu al constructorului auto și pot fi vândute chiar și în afara rețelei de distribuție a constructorului auto, întrucât nu mai poate fi vorba despre un drept de exclusivitate. 

Pentru că piesele de tip OEM pot fi comercializate de mai mulți furnizori și de mai multe magazine de profil, acest lucru creează multiple avantaje pentru client, printre care un preț mai redus decât în cazul produselor OE și un grad de calitate care va respecta întotdeauna standardele constructorului auto. Datorită acestor lucruri, piesele OEM au cel mai bun raport calitate-preț de pe piață. Mai mult decât atât, piesele de schimb din această categorie sunt și foarte ușor de găsit, ele fiind disponibile deopotrivă la furnizori specializați, magazine online, magazine fizice sau chiar și în stocul anumitor service-uri auto. 

Piesele AfterMarket 

Piesele din această categorie sunt realizate de către producători care au cumpărat drepturile de producție de la cei care construiesc piesele OE și OEM și care comercializează elementele de schimb sub sigla proprie. Cu toate că, de cele mai multe ori, piesele auto AfterMarket nu sunt realizate de către producători consacrați din industria auto, acestea respectă toate standardele de calitate și de siguranță impuse de constructorii auto, fiind omologate de către autoritățile internaționale și, de aceea, ele nu trebuie confundate cu piesele contrafăcute.  

Motivul pentru care piese AM sunt preferate de foarte mulți proprietari de autovehicule constă în prețul foarte mic al acestora și în faptul că pot asigura aceeași durabilitate precum în cazul celor OE sau OEM.